Elérhetők vagyunk minden nap 9-18 óráig

LEGIONELLA KOCKÁZATÉRTÉKELÉS


Mi az a Legionella baktérium?

A Legionella baktérium a legionellózisnak nevezett, különböző súlyosságú esetenként halálos emberi megbetegedést okozza. A legionellózis légúti betegség, amely emberről emberre nem terjed. Leggyakrabban a Legionella baktériumokat tartalmazó aeroszol (vízpermet) belégzése útján alakul ki a megbetegedés.

Ez a baktérium a természetes vizekben és a nedves környezetben, kis számban bárhol megtalálható, növekedését a 20-50 °C-os vízhőmérséklet segíti elő. A vízvezeték-rendszerekben a kiülepedő un. biofilm biztosítja a tápanyagot szaporodásához.

Mikor van szükség a Legionella kockázatértékelésre?

A 49/2015. (XI.6.) EMMI rendelet előírja a munkáltatók számára a Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre a kockázatértékelés elkészítését. 

A kockázatértékelést minden érintettnek kötelező elvégeztetni az alábbi esetekben.

Kiemelt kockázatú létesítményeknek, többek között: 

  • egészségügyi és szociális létesítményeknek, 
  • fogorvosi szolgáltatóknak, 
  • kereskedelmi szálláshelyeknek, 
  • közfürdőknek, 
  • nedves hűtőtornyot üzemeltetőknek

Minden közforgalmú létesítménynek, amennyiben a létesítményben található olyan kockázati közeg, amelyben a Legionella élni, szaporodni és az emberi szervezetbe bejutva megbetegedést tud okozni, ennek megfelelően:

  • a munkahelyen található olyan közeg, amelyben 20-50 °C közötti hőmérsékletű víz van,
  • a rendszerben fennáll a pangó vízterek kialakulásának lehetősége,
  • a rendszer rendeltetésszerű használata esetén aeroszol képződik Ilyenek lehetnek pl.: medence élményelemekkel, párásítást is végző légtechnikai berendezés, hideg-meleg víz ellátás saját rendszerről, meleg víz tartály, szökőkút, kerti locsoló, fogászati kezelőszék, nagynyomású mosó, párásító, közösségi tusolók, stb.

Ki készítheti el a kockázatértékelést?

A kockázatértékelést optimális esetben egy munkacsoport készíti el, mivel a műszaki jellegű vizsgálatok mellett (pl. légtechnikai rendszerek, vízhálózati rendszerek egyes műszaki paramétereinek vizsgálata) munkavédelmi, valamint közegészségtan-járványtani ismeretek szükségesek ahhoz, hogy biztonsággal megbecsülhető legyen a vizsgált kórokozó jelenlétének kockázata.

Mikor és milyen időközönként kell elkészíttetni a kockázatértékelést?

A kockázatbecslést évente kell elvégezni, vagy az egyes kockázati közegek üzemelését érintő változás esetén, legfeljebb 30 napon belül kell felülvizsgálni. 

Az üzemeltetést érintő változásokat jelenti többek között a rendszer átépítése, valamint jelentősebb személyi változások (pl. üzemeltetőváltás) is.

Amennyiben érdeklődik az LEGIONELLA KOCKÁZATÉRTÉKELÉS szolgáltatásunkkal kapcsolatban, kérem vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi gomb megnyomásával: