Elérhetők vagyunk minden nap 9-18 óráig

EGYÉNI VÉDŐESZKÖZ JUTTATÁSI REND KÉSZÍTÉS

A védőeszközök viselése, az azokban való munkavégzés nem a kényelmet, hanem a műszaki eszközökkel teljesen ki nem küszöbölhető veszélyek - sok esetben közvetlen életveszély - elhárítását szolgálja. A viseléssel járó kényelmetlenséget könnyebb megszokni, mint egy - a védőfelszerelés mellőzéséből eredő - súlyos sérülés következményeit egész életen át viselni.

Mikor kell egyéni védőeszközt biztosítani?

Védőeszközt akkor kell biztosítani a munkavállalók számára, ha más módon nem lehetséges megfelelő módon kiküszöbölni vagy minimalizálni a munkavállaló egészségét és biztonságát érintő kockázatokat.

Az egyéni védőeszközökkel kapcsolatos  vonatkozó jogszabály: 65/1999. (XII. 22.) EüM rendelet a munkavállalók munkahelyen történő egyéni védőeszköz használatának minimális biztonsági és egészségvédelmi követelményeiről

Mi az az egyéni védőeszköz juttatási rend/szabályzat?

Az Mvt. munkáltatói kötelességként rögzíti, hogy a veszélyforrások ellen védelmet nyújtó védőeszközöket meg kell határozni, azokkal a munkavállalókat el kell látni, használatukra ki kell oktatni és használatukat meg kell követelni. 

Az írásban meghatározott védőeszköz juttatási rendnek ki kell kiterjednie minden olyan személyre, akit a szervezett munkavégzésből származó, megelőző műszaki, illetve szervezési intézkedésekkel el nem hárítható kockázatok érhetnek (diákok, munkaerő kölcsönzés keretében átengedett, illetve alkalmi munkavállalók esetében is!)
A szükséges védőeszközök meghatározása kockázatértékelést, illetve kockázatbecslést igényel!


Kinek van rá szüksége?

Azoknál munkáltatóknál ahol olyan munkafolyamatok vannak, amelynél a munkavállaló veszélyforrás hatásának lehet kitéve, és a hatásos védelem zárt technológiával nem oldható meg. A kollektív műszaki védelem elsőbbségét élvez az egyéni védelemhez képest.

Kinek kell elkészíteni a szabályzatot?

A szükséges és megfelelő védőeszközök meghatározása munkabiztonsági és foglalkozás-egészségügyi szaktevékenység.


Az egyéni védőeszköz juttatás szabályzat elkészítésének menete

  1. kockázatértékelés elvégzése
  2. a védőeszköz juttatás rendjének meghatározása

A szabályzat kitér minden olyan tevékenységre, amely védőeszköz alkalmazását teszi szükségessé, a védőeszközök megrendelésére, kiadásának és visszavételének rendjére, selejtezésére,  felülvizsgálatukra, és a használatuk ellenőrzésére.

A szükséges védőeszközök meghatározásához a kockázatértékelés során számos tényezőt kell megvizsgálni, illetve figyelembe venni, a teljesség igénye nélkül ilyenek a jogszabály kötelezése, a szabvány előírása, a technológiai utasítás, a biztonsági adatlap, a termékekhez tartozó címke, a biocid termékek osztályozása, csomagolása és feliratozása (például a felhasználás, tárolás, szállítás alatti óvintézkedések), a növényvédő szer engedélyokirata, az azbeszteltávolítás munkaterve.

Amennyiben érdeklődik az egyéni védőeszköz juttatási rend készítés szolgáltatásunkkal kapcsolatban, kérem vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi gomb megnyomásával: