Elérhetők vagyunk minden nap 9-18 óráig

EPR tanácsadás

Mi az az EPR, és mi a célja?

EPR (Extended Producer Responsibility) = kiterjesztett gyártói felelősség

Az EPR díjrendszer célja, hogy ösztönözze a gyártókat és importőröket a felelősségteljes hulladékkezelésre és az újrahasznosításra.

Kinek kell EPR díjat fizetni?

Magyarországon az EPR díjat azoknak a gyártóknak, importőröknek és forgalmazóknak kell megfizetniük, akik olyan termékeket állítanak elő vagy hoznak forgalomba, amelyek az EPR rendszer hatálya alá tartoznak. Az EPR rendszer Magyarországon a hulladékgazdálkodási törvény alapján működik.

A konkrét termékkategóriákat és az EPR rendszer alá tartozó termékeket a 80/2023. (III.14) Kormányrendelet  határozza meg. Például ezek közé tartozhatnak az elektronikai berendezések, textiláru, bútork, a hűtőszekrények, a televíziók, a műanyag csomagolóanyagok (SUP termékek), az autóalkatrészek, a gumiabroncsok és más hasonló termékek.

Az EPR díjat negyedévente, az EPR rendszert üzemeltető szervezet részére kell megfizetni. Az EPR díj összegét a termékkategória, a termék típusa és mennyisége alapján határozzák meg.

Miben tud segítséget nyújtani tanácsadónk?

Tanácsadónk segítséget nyújt a Megrendelőnek:

  • az EPR regisztrációval kapcsolatos folyamatokban,
  • meghatározni, hogy mely termékeik tartoznak az EPR rendszer hatálya alá,
  • a jelentési és nyilvántartási kötelezettségek betartásában,
  • az EPR rendszeren belüli optimalizálásban (hulladékkezelési és újrafeldolgozási folyamatok felülvizsgálata, a fenntarthatóbb termelési és fogyasztási gyakorlatok bevezetése, valamint a költségek csökkentése).