Elérhetők vagyunk minden nap 9-18 óráig

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT KÉSZÍTÉSE

(frissítve: 2024.01.01.)

A tűzvédelmi szabályzat a tűzmegelőzés egyik legfontosabb dokumentuma, mely bizonyos esetekben kötelező.

Kinek kell tűzvédelmi szabályzatot készíteni?

Azoknak a gazdálkodó szervezeteknek, akik:

  •  a munkavégzésben részt vevő családtagokkal együtt ötvennél több munkavállalót foglalkoztatnak,

  • az általuk üzemeltetett, bérelt épületrész, épület területén található olyan helyiség, amelynek a legnagyobb befogadóképessége meghaladja az 50 főt, vagy

  • 10 fő befogadóképességet meghaladó kereskedelmi szálláshelyet üzemeltetnek. 

Általános tűzvédelmi szabályzat

Azok a gazdálkodó tevékenységet folytató magánszemélyek, jogi személyek kötelesek a munkavállalóik, továbbá a munkavégzésben részt vevő családtagjaik részére elérhetővé tenni az általános tűzvédelmi szabályzatot, akik:

  • a munkavégzésben részt vevő családtagokkal együtt ötvennél kevesebb munkavállalót foglalkoztatnak,

  • az általuk üzemeltetett, bérelt épületrész, épület területén NINCS olyan helyiség, amelynek a legnagyobb befogadóképessége meghaladja az 50 főt, 

  • MAXIMUM 10 fő befogadóképességű kereskedelmi szálláshelyet üzemeltetnek. 

Társasházak, üdülők

A háromnál több építményszinttel rendelkező, tíznél több lakó- és üdülőegységet magában foglaló épületben, épületrészben a közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke, ezek hiányában az épület, épületrész tulajdonosa írásban kidolgozza és tűzvédelmi házirend elnevezéssel kiadja az épületre, épületrészre vonatkozó tűzvédelmi használati szabályokat, és gondoskodik ezek megismertetéséről, megtartásáról és megtartatásáról.

Kinek nem kell tűzvédelmi szabályzatot készíteni?

Nem kell tűzvédelmi szabályzatot készítenie az ingatlan bérlőjének, használójának, amennyiben az épület, épületrész üzemeltetője rendelkezik az épületre, épületrészre vonatkozó tűzvédelmi szabályzattal. Ebben az esetben az üzemeltető köteles a bérleti, használati szerződés megkötését követően a tűzvédelmi szabályzat egy példányát a bérlő, használó rendelkezésére bocsátani.

Ttv. 19. § (4)  

Mikor kell a Tűzvédelmi szabályzatot elkészíteni, felülvizsgálni?

A tűzvédelmi szabályzatot a rendeltetésszerű tevékenység megkezdése előtt kell elkészíteni, és a tevékenység megkezdésének időpontjától az alkalmazását el kell rendelni. 

A Szabályzatot a tűzvédelmi helyzetre kiható változás esetén legkésőbb a változástól számított 30 napon belül úgy kell átdolgozni, hogy az naprakész legyen.


Amennyiben érdeklődik a tűzvédelmi szabályzat készítés szolgáltatásunkkal kapcsolatban, kérem vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi gomb megnyomásával: