Elérhetők vagyunk minden nap 9-18 óráig

Hogyan készítsünk otthonra tűzriadó tervet?

2022.03.25

Szerző: Serege Anita

Budapest szívében élek, ahol éjszaka is gyakori, hogy szirénahang töri meg a csendet. Amikor felismerem a tűzoltó autó szirénáját, olyankor mindig az jut eszembe, hogy ha tűzhöz siet, akkor vajon időben ki tud menekülni mindenki az égő épületből, és ki tudja-e menteni a szeretteit is, legyen az ember vagy állat?

Újra végiggondolom az elmémbe már bevésett lépéseket, ha esetleg nekünk kellene menekülni, és csak remélem, hogy minden flottul menne a valós vészhelyzetben.

Statisztikailag nem valószínű, hogy valaha is szembe kell néznünk azzal, hogy tűz miatt kelljen elhagyni az otthonunkat. A probléma az, hogy soha nem tudhatjuk, hogy bekerülünk-e a statisztikába.

Otthonunk tűzbiztonságára csak részben van ráhatásunk, mert ott vannak azok a tényezők, amik tőlünk függetlenek: villám csaphat a tetőbe, egy éppen meghibásodó vezeték vagy berendezés, nem említve a szomszédok különböző tevékenységeit.

De két dolgot megtehetünk: a megelőzésre koncentrálunk, és megtervezzük, hogy hogyan reagálunk majd egy vészhelyzetre. 

Tűzbiztonsági tippek otthonra

Ha tűzbiztonság, akkor a kulcsszó a megelőzés! Íme néhány ötlet:

  • A gyufát és öngyújtót tartsa zárt szekrényben, kisgyermekektől távol.
  • Csak olyan gyertyatartót használjunk, ami nem gyúlékony anyagokból, például üvegből vagy fémből készült.
  • Évente egyszer ellenőriztesse a kéményeket, kandallókat és fatüzelésű kályhákat, és szükség szerint gondoskodjunk a tisztításról, karbantartásról.
  • A fűtőtestek ne érintkezzenek a függönyökkel és más gyúlékony tárgyakkal, ne terítsünk rá semmit szárítani. Győződjünk meg arról, hogy ki vannak kapcsolva, amikor elhagyjuk a házat vagy lefekszünk aludni.
  • Ha a házánál üzemanyaggal töltött kannát kell tartanunk, akkor próbáljuk meg egy kültéri fészerben tárolni.
  • Ha biztonsági ráccsal ellátott ablakainak vagy ajtóink vannak, győződjünk meg róla, hogy van gyorskioldási lehetőség, és hogy a család minden tagja tudja, hogy hogyan kell kinyitni őket.
  • Soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a tűzhelyet vagy a sütőt.
  • Telepítsünk füstérzékelőket az otthonunkba, teszteljük le havonta, és cseréljük ki az elemeket legalább félévente.
  • Győződjünk meg arról, hogy az otthonunkban használt izzók teljesítménye megfelelő a lámpákhoz és berendezésekhez. A nagyobb fényteljesítményű izzó nagyobb hőleadásra képes, ezért a foglalat túlmelegedhet, ami tüzet okozhat.

Kisebb tűzoltó készüléket egyszerűen lehet vásárolni, szerezzünk be egyet(-kettőt), és tanulja meg használni a család minden felnőtt tagja.

Biztonsági tanácsok a tűzoltó készülékek használatához

Ha tűzoltó készüléket vásárolunk otthonra, akkor néhány fontos dolgot tudni kell. A tűzoltó készülékek különböző típusú tüzekre vannak besorolva. Az A osztály az olyan szilárd anyagokhoz, mint pl. a fa, karton és textil, a B osztály gyúlékony folyadékokhoz, cseppfolyós gázhoz, olajhoz és zsírokhoz, a C osztály pedig az elektromos berendezésekhez, például vezetékekhez és biztosítékdobozokhoz tartozik. A legjobb megoldás az, ha olyan tűzoltó készüléket vásárol, amely ABC besorolású.

Azt mindenképp tudni kell, hogy folyamatos használat mellett a kisebb készülékek, (pl. egy 2 kg töltetű készülék) 10 másodperc alatt, a nagyobbak kb. 25 másodperc alatt ürülnek ki.

A tűzoltást legalább 3 méter távolságról kezdjük meg. A használati utasítások pár rövid lépésben rá vannak írva a készülékre, kövessük azokat.

Miután kialudtak a lángok egy ideig figyeljük a tűz helyét, és ha az újra felgyullad, ismételjük meg a folyamatot. A legfontosabb, hogy ha nem tudjuk eloltani a tüzet, azonnal hagyjuk el a helyiséget, és hívjuk a tűzoltókat a 112 segélyhívó számon.

Tipp: Akinek van lehetősége kicsit nagyobb összeget fordítani a tűzoltó készülék vásárlásra, az válasszon szén-dioxiddal oltót. Ezt a fajta tűzoltó készüléket gyakran ajánljuk pl. az éttermet üzemeltető partnereinknek is, mert tiszta oltást tesz lehetővé, nem úgy, mint a por.

Menekülési terv - Csináljuk úgy mint a nagyok

Otthonunk menekülési tervének elkészítéséhez az első lépés, hogy a ház minden szintjének alaprajzát elkészítsük. Jelöljük meg rajta, hogy a helyiségekből hogyan tudunk kijutni, vegyünk számításba minden ajtót, és esetlegesen az ablakokat is. Mindig az ajtó az elsődleges kijárat, de ha pont ott van tűz, akkor kell egy alternatíva, például egy ablak. Ez azt jelenti, hogy az ablakoknak belülről könnyen nyithatónak kell lenniük, ha rács van rajta annak is. A rács zárjának kulcsát tartsuk fix helyen, elérhető távolságban az ablaktól és a család minden tagja ismerje azt.

Gondolnunk kell arra is, hogy a kisgyermekeknek, fogyatékkal élőknek vagy idős rokonoknak segítségre lesz szükségük a kijutáshoz, gondoljuk ki, hogy ez kinek a feladata lesz.

Ne feledkezzünk el a házi kedvenceket is belefoglalni a tervbe. Legyen látható jelzés a bejáratnál, vagy valamelyik ablakon, hogy odabent házi kedvenc van, hogy a tűzoltóság tudatában legyen. Már a segélyhívás során is közölhetjük, hogy állatok vannak a házban.

A kisállatok szállító dobozait, pórázát mindig tartsuk elérhető helyen, hogy ha még mi  magunk is be tudjuk fogni őket, akkor ne kelljen keresgélni.

Vészhelyzet esetén valószínűleg mindössze néhány percünk lesz arra, hogy mindenkit biztonságosan evakuáljunk, ezért ha néhány percet szánunk ezeknek a részleteknek az előre megtervezésére, az szó szerint élet-halál kérdése lehet. Érdemes kiválasztani egy külső találkozóhelyet, ahol összegyűlik a család, ha nem együtt hagyták el a házat.

Miután minden részletet eldöntöttünk, gyakorolni is kellene a tervet (félévente), hogy megbizonyosodjunk arról, hogy gyorsan végre tudjuk hajtani. Ez remek alkalom a részletek megbeszélésére. Például emlékeztessünk mindenkit, hogy ne nyissa ki az ajtókat, ha a kilincs már forró, kúszannak alacsonyan, és takarják el a szájukat, ha füst van a levegőben.

Figyelmeztessünk mindenkit arra is, hogy ne vesztegessen időt azzal, hogy a kifelé menet még bármilyen értéktárgyat magához vegyen. 

A tárgyakat lehet pótolni, de a családtagokat nem.


A Premium Safety munkahelyek számára készít tűzriadó tervet. Ha érdekli például ez a szolgáltatásunk, akkor kattintson ide: