Elérhetők vagyunk minden nap 9-18 óráig

Idősödő munkavállalók a munkahelyen

2023.01.08

Európa-szerte nő a hivatalos nyugdíjkorhatár, ennek ellenére sok munkavállaló jóval a nyugdíjkorhatár elérése előtt elhagyja a munkaerőpiacot, és számos országban alacsony az idős munkavállalók foglalkoztatási rátája.

Az egyik fő ok a munkaerőpiac elhagyására a rossz egészségi állapot, de egyéb olyan tényezők is befolyásolják a döntést, mint az elavult képesítések, az életkor szerinti diszkrimináció, a megbecsülés hiánya vagy hogy a családban gondozni kell valakit.

Új megközelítésre van szükség az emberi erőforrások és a munkahelyi egészségvédelem és biztonság terén, hogy biztosítsuk a munkaerőpiacon való további részvételt, valamint a dolgozók motivációját.


Az öregedés mindenképp befolyásolja az egészségügyi állapotot, gondoljunk csak a krónikus betegségekre. A megfelelő munkahelyi, közösségi vagy otthoni programok segíthetik a dolgozókat abban, hogy hosszabb, produktívabb életet éljenek.

Krónikus állapotok és öregedés

Az ízületi gyulladás az 55 év feletti munkavállalók 47%-át, míg a magas vérnyomás 44 %-át érinti. A becslések szerint a több mint 75%-uknak van legalább egy krónikus betegségük, amely kezelést igényel.

Ezen állapotok gyakorisága jelentős hatással van arra, hogy hogyan és mikor tudják fizikailag ellátni feladataikat.

Biztonság és öregedés

Ami a munkahelyi biztonságot illeti, az idősebb munkavállalók általában kevesebb munkahelyi sérülést szenvednek el, mint fiatalabb kollégáik. Ennek oka lehet a munkahelyen eltöltött évek során szerzett tapasztalat, vagy olyan tényezők, mint a fokozott óvatosság és a relatív fizikai korlátok tudatossága. Ugyanakkor az idősebb munkavállalókat érintő baleseteknél gyakran több időre van szükség a gyógyuláshoz. 

Az idősödő munkavállalók esetében bizonyos kockázati tényezők külön figyelmet igényelnek.

Fizikai kockázatok:

 • ergonómiai veszélyek (ismétlődő mozdulatok, kézi anyagmozgatás, kényelmetlen vagy statikus testhelyzet)
 • váltott műszakban végzett munka,
 • meleg, hideg vagy zajos munkahelyi környezet, vibráció,
 • magasban végzett munka.

Pszichoszociális kockázatok:

 • elavult képesítések, képzés és szakmai fejlődés hiánya,
 • életkor szerinti diszkrimináció,
 • munka és a magánélet közötti egyensúly hiánya, például gondozási feladatok ellátása miatt.

A KSH jelentése szerint Magyarországon 2022. szeptemberében az 55-64 éves korosztály (742.100 fő) foglalkoztatási rátája 65,6% volt.

A korbarát munkaerő előnyei

A munkaadók egyre inkább látják, hogy az idősebb munkavállalók milyen értéket képviselnek a munkában:

 • Nagyobb helyismerettel és általában több tapasztalattal rendelkeznek.
 • Gyakran produktívabb munkavégzési szokásokkal rendelkeznek, mint fiatalabb társaik.
 • Alacsonyabb munkahelyi stresszről számolnak be, és általában jobban kijönnek a munkatársaikkal.
 • Végül pedig általában óvatosabbak a munkájuk során, és nagyobb valószínűséggel tartják be a biztonsági szabályokat és előírásokat.

A munkahelyek -gyakran szükségből- egyre inkább alkalmazkodnak az idősebb munkavállalókhoz. A munkahely kialakítása, a munkabeosztás rugalmassága és egyes ergonómiai intézkedések egyre inkább az idősebb munkavállalók igényeit veszik figyelembe. 

Modern ortopédia, megfelelő padló és ülőfelület, optimális világítás, és az új információs technológiai hardverek és szoftverek megkönnyíthetik az idősek további munkája felé vezető utat. 

A munkamegosztás, a rugalmas munkabeosztás és az otthoni munka új hangsúlya sokak számára meghosszabbíthatja a munkaerőpiacon eltöltött éveket. 

Bár a munka nem minden idős ember számára előnyös, sokak számára fontos út a gazdasági biztonsághoz, a megfelelő társas kapcsolatokhoz és az életminőség javításához.

Egyszerű stratégiák egy korbarát munkahelyhez

Sok hatékony munkahelyi megoldás egyszerű, és nem kerül túl sokba. Ezek a megoldások jelentős előnyökkel járhatnak, ha megfelelően hajtják végre a dolgozók közreműködésével és támogatásával a vezetés minden szintjén.

Az alábbiakban bemutatunk néhány stratégiát, amellyel felkészítheti munkahelyét, hogy egészségesebb, biztonságosabb és korbarátabb legyen. 

 • Helyezze előtérbe a munkahelyi rugalmasságot. A dolgozók a nagyobb rugalmasságot biztosító munkahelyeket részesítik előnyben. Lehetőleg engedjen beleszólást a dolgozóknak az időbeosztásukba, a munkakörülményeikbe, a munkaszervezésbe, a munkavégzés helyébe és a munkafeladatokba.
 • Kösse össze a feladatokat a képességekkel. Tegye lehetővé a saját ütemű munkát, önálló pihenőidőket és kevésbé ismétlődő feladatokat.
 • Kerülje a hosszan tartó, ülő munkát. A hosszan tartó ülőmunka minden életkorban káros a dolgozók számára. Fontolja meg az ülő/álló munkaállomásokat azoknak, akik hagyományosan egész nap ülnek. Biztosítson helyszíni fizikai aktivitási lehetőségeket.
 • Kezelje a veszélyeket. Beleértve a zajt, a csúszás/botlás veszélyét és a fizikai veszélyeket - olyan körülményeket, amelyek nagyobb kihívást jelenthetnek az idősödő munkaerő számára.
 • Ergonómikus munkakörnyezet biztosítása. Munkaállomások, szerszámok, padlófelületek, állítható ülések, jobb megvilágítás, ahol szükséges, valamint kevésbé tükröződő képernyők és felületek.
 • Kérdezze meg magukat az idősödő munkavállalókat, hogy mi okoz nekik nehézséget a munkavégzésük során. Valószínűleg a probléma megoldását is azonnal javasolni fogják a kollégák.
 • Egészségfejlesztési és életmódbeli lehetőségek támogatása, beleértve a fizikai aktivitást, az egészséges étkezési lehetőségeket, a dohányzásról való leszokást, a kockázati tényezők csökkentését és a szűréseket, a coachingot, a rendszeres üzemorvosi vizsgálatokat.
 • Fektessen a képzésekbe, valamint a munkavállalói készségek és kompetenciák fejlesztésébe minden életkorban. Segítsen az idősebb munkavállalóknak alkalmazkodni az új technológiákhoz.
 • Az idősödő munkaerő-menedzsment ismeretek képzése a középvezetők és közvetlen munkairányítók számára. Összpontosítson a többgenerációs munkahely irányításának leghatékonyabb módjaira!

Egyes részek forrása: EU-OSHA 2016-17. évi kampány infógrafiakai anyag alapján

Szakmai támogatásért válassza a Premium Safety-t!