Elérhetők vagyunk minden nap 9-18 óráig

Kinek kell kockázatértékelést készíteni?

2022.12.01

Már 1 fő munkavállaló esetén is köteles a munkáltató elkészíttetni a kockázatelemzést. A kockázatbecslés, kockázatértékelés - ezek voltaképp szinonimák - törvényi kötelesség. A cél pedig az, hogy tisztában legyünk azzal, hogy egy adott munkahelyen mi károsíthatja, veszélyeztetheti a munkavállalókat. Ha pedig vannak ilyen veszélyek, akkor azt kell megvizsgálni, hogy ezek kiküszöbölhetők-e, és ehhez mi szükséges. A végső cél pedig a munkabalesetek és az egészségkárosodások megelőzése.

A jogszabályi hátteret a Munkavédelmi törvény (1993. évi XCIII. törvény) jelenti, aminek hatálya minden szervezett munkavégzésre kiterjed, függetlenül attól, hogy milyen szervezeti vagy tulajdonosi formában történik. A törvény egyik alapelve, hogy a Magyarországon munkát végzőknek joguk van a biztonságos és egészséges munkafeltételekhez. Ennek megteremtése érdekében történik maga a kockázatértékelés is. 

A biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósításáért pedig a munkáltató felel, az ezzel kapcsolatos költségeket azonban nem szabad a munkavállalóra hárítani.

Mivel a kockázatértékelés szaktevékenység, így a feladatot a megbízott munkavédelmi szakember és a vállalat üzemorvosa együttesen végzik el. 

Ha olyan céget keres, ami komplex szolgáltatást nyújt és elvégzi a kockázatértékelést is, kattintson ide: 

A kockázatértékelésnek tartalmaznia kell a munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyeztető kockázatokat: munkaeszközök, veszélyes anyagok és keverékek, a munkavállalókat érő terhelések és a munkahelyek kialakítása is ide tartozik.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a kockázatértékelést minden munkáltatónak el kell készíttetnie, első alkalommal akkor, még mielőtt megkezdi tevékenységét. A teljes körű elemzés után indokolt esetben, de legalább háromévente kell újra elvégeztetni ezt az értékelést. Ez alól kivételt jelentenek azok a tevékenységek, melyek rákkeltő anyagokkal vannak kapcsolatban, itt kétévente szükséges az elemzés, ahol pedig biológiai tényezők jelentenek kockázatot, vagy a zajterhelés, illetve a mechanikai rezgések, ott évente szükséges a kockázatelemzés.

A kockázatelemzés célja végső soron a munkát végzők egészségének és munkavégző képességének megóvása, a balesetek és a foglalkozással összefüggő betegségek megelőzése.

Ha érdekli ez a szolgáltatásunk, keressen meg minket elérhetőségeink bármelyikén: