Elérhetők vagyunk minden nap 9-18 óráig

Kockázatelemzés: mit jelent és mi a lényege?

2022.12.12

A munkahelyi balesetek és az egészségkárosodások megelőzése érdekében minden cégnek tudnia kell, hogy milyen tényezők jelentenek kockázatot, és ezeket minimalizálni kell. Ezért szükséges a kockázatelemzés, ami törvényi kötelezettség is.

A Munkavédelmi törvény (1993. évi XCIII. törvény) pontosan szabályozza, hogy mikor és kinek kell kockázatelemzést készíttetnie és hogy ennek a dokumentumnak mit kell tartalmaznia. A kockázatelemzés vagy kockázatbecslés célja, hogy tisztában legyen a munkáltató azzal, hogy a munkahelyen mik károsíthatják vagy veszélyeztethetik a munkavállalókat.

Ebben a kockázatértékelésben benne kell lennie annak, hogy milyen tényezők veszélyeztetik a munkavállaló egészségét és biztonságát - ide tartoznak a munkaeszközök, veszélyes anyagok, a munkavállalót érő terhelések és a munkahelyek kialakítása is. A kockázatértékelést a tevékenység megkezdése előtt minden munkáltatónak kötelező elvégeztetni, akkor is, ha valakinek csak egy alkalmazottja van. 

Ha szeretné tudni, hogy hogy is zajlik a kockázatértékelés elkészítése és szeretne egy profi munkavédelmi partnert, akik segítenek a törvényi előírásoknak való megfelelésben, kattintson ide: 

A kockázatértékelés lényege, hogy a várható veszélyforrások, veszélyhelyzetek azonosítva legyenek. Azzal is tisztában kell legyen a munkáltató, hogy kik a veszélyeztetettek, és fel kell becsülni a veszély jellegét is: például baleset vagy egészségkárosodás lehet a következmény, valamit természetesen fontos a veszélyeztetettség mértéke is. 

A kockázatértékelés voltaképp egy dokumentum, amit öt évig meg kell őrizni és tartalmaznia kell a kockázatértékelés időpontját, helyét és tárgyát, valamint azt, hogy ki végezte az értékelést. A veszélyek és veszélyeztetettek azonosítása mellett a súlyosbító tényezőket is fel kell sorolni, illetve magukat a kockázatokat is értékelni kell minőségileg és mennyiségileg, valamint azt, hogy milyen megelőző intézkedésekkel lehet ezt csökkenteni, ennek mi a határideje és kik a felelősei. A kockázatértékelés munkavédelmi szaktevékenységenek minősül, tehát csak munkavédelmi szakképzettséggel rendelkező személy végezheti el azt.

Azzal is fontos tisztában lenni, hogy az elemzés tartalmát meg kell ismertetni a munkavállalókat, tehát ez a folyamat egy oktatással ér véget. Nemcsak a törvényi kötelezettség betartása miatt fontos a kockázatértékelés, hanem azért is, mert így a munkáltató is nyugodtabb lehet, hogy mindent megtett a munkahely biztonságáért és ez fontos a munkavállalók szempontjából is.

Ha érdekli ez a szolgáltatásunk, kattintson ide: