Elérhetők vagyunk minden nap 9-18 óráig

A kockázatértékelés érvényessége: mikor kell felülvizsgálni?

2022.12.19

KOCKÁZATMENEDZSMENT: Kockázatelemzés - Kockázatbecslés - kockázatértékelés

Azt sokan tudják, hogy a tevékenység megkezdése előtt a munkáltatónak már el kell végeztetnie a teljes körű kockázatelemzést. Azonban ezzel nincs még vége a feladatoknak, hisz időről időre újra el kell végezni a kockázatbecslést.


Erről a Munkavédelmi törvény (1993. évi XCIII. törvény) rendelkezik, amelynek 4. fejezete foglalkozik a munkáltatók és a munkavállalók kötelességeivel és jogaival az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósításában.

Alapesetben háromévente kell elkészíttetni a kockázatértékelést, az időpontokat illetően pedig nagy segítségére lehet a munkáltatónak az, hogy minden kockázatértékelésnek tartalmaznia kell a következő felülvizsgálat tervezett időpontját. Minden munkáltatónak kötelessége rendelkezni ilyen értékeléssel és azt legalább öt évig meg is kell őriznie.

Alapesetben tehát háromévente szükséges a kockázatelemzés elkészítése, azonban vannak olyan speciális esetek, melyek ettől nagyobb gyakoriságot igényelnek. Ilyen például ha nagyobb változások történtek a munkahelyen, a technológiák, munkaeszközök, munkavégzés módját illetően. De akkor is új kockázatbecslésre van szükség, ha megváltoznak a munkakörülmények, melyek meghatározó szerepet töltenek be a munkavállalók egészségi és biztonsági helyzetében. Indokolt esetnek számít az is, ha foglalkozási megbetegedés vagy munkahelyi baleset történik - ami összefüggésben áll munkavégzés módjának hiányosságaival, munkaeszközökkel, technológiákkal.

Az indokolt eseteken túl vannak olyan tényezők is, melyek szintén befolyásolják, hogy milyen időközönként van szükség kockázatelemzésre. Például a rákkeltő anyagokkal végzett tevékenységek esetén 2 évente el elvégezni az elemzést. Ha pedig biológiai tényezők kockázatával járó tevékenységet végez a cég, akkor évente, mint ahogy akkor is, ha zajterhelésnek vagy mechanikai rezgésnek van kitéve a munkavállaló. 


Ha a kockázatértékelés elkészítésében profi segítségre van szüksége, kattintson ide: 

A Premium Safety Munka- és Tűzvédelmi Kft. a kockázati tényezők számának és minőségének függvényében 5-30 nap alatt elvégzi a kockázatelemzést. Az eredményről a munkahelyi vezetést, a munkavállalókat és a munkahelyi érdekképviseletet is tájékoztatni kell, amelyhez cégünk tájékoztatót is összeállít a kockázatértékelés mellé.