Elérhetők vagyunk minden nap 9-18 óráig

Miért kellenek növények az irodába? Nem is hinné!

2020.06.14

Biophilia: az emberiség veleszületett természet iránti igénye. 

Az embernek veleszületett vágya természettel való kapcsolódás. Tudományos tanulmányok bizonyítják, hogy mennyire pozitív hatással van a dolgozókra, ha zöld növények díszíti a munkahelyet, és nem csak esztétikai szempontból.

A szobanövények javíthatják a levegő minőségét, növelik a fókuszáltságot és térelválasztásra is használhatók.

Milyen előnyökkel jár, ha növények vannak a munkahelyen?

  • Csökkentik a stresszt, növelik a boldogság érzést, mivel olyan érzést ad, hogy távolt vagyunk a várostól, odakint a természetben, ami nyugodt érzést közvetít számunkra.
  • Növelik a termelékenységet, mivel hagynak koncentrálni (~15%-kal).
  • Az állapotukkal jelzik számunkra a levegő minőségét és segítenek stabilizálni a páratartalmat.
  • Fokozzák a kreativitást
  • Segítenek csökkenteni a zajszintet: megváltoztatják a helyiség akusztikáját azáltal, hogy csökkentik a visszhangzás idejét
  • Pozitív márka imázst közvetít a látogatók számára.

Érdekesség!
A NASA és az Associated Landscape Contractors of America 1989-es tanulmánya szerint 17 növény (pl. Sárkányfa, Krizantém, Gerbera, Ficus, Bambusz, Rákvirág, Dracéna, Vitorlavirág) képes eltávolítani a beltéri levegőből az olyan mérgező anyagokat, mint a triklóretilén, benzol és formaldehid (előfordulnak pl. kipufogógázban, cigarettafüstben, a bútorok kötőanyagaiban, a lakkokban, ragasztókban, padlószőnyegekben, a szigetelésekben) ugyanakkor a fotoszintézis által csökkentik a széndioxid szintet.  


Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a növények kiválasztásánál?

  • Sok vagy kevés fény van az irodában?
  • Gyors vagy lassú növekedésű növényre van szükségünk, mekkora hely áll rendelkezésre?
  • Ki fogja gondozni?

10 növény, ami biztosan megfelelő lesz az irodába

Rákvirág (Aglaonema) Legfőbb jellemzője, hogy jól viseli az árnyékosabb, sötétebb helyeket is, igaz a levél mintázata ilyenkor eltűnik. A meleg (18-25 °C), párás, tápanyagban gazdag környezet kedveli, de huzatot nem bírja. Ne hagyjuk a földjét teljesen kiszáradni, de semmiképp ne locsoljuk túl.

Figyelem! A növény minden része mérgező, a nedve bőrirritációt okozhat!

Vitorlavirág avagy békeliliom (Spathiphyllum) Dekoratív, mégis kevés gondozást igénylő növény. Közepes fényigényű, de a kevés fényt is elviseli. Hetente egyszer szükséges locsolni, a túlöntözéstől óvni kell, inkább csak mindig legyen nyirkos a földje.

Angol borostyán (English Ivy) A legideálisabb választás az olyan irodai környezetbe, ahol kevés a friss levegő. Az egyik legjobb légtisztítóként tartják számon: 94%-kal képes csökkenteni a penész mennyiségét, és elnyeli a formaldehidet. Remek választás azoknak, akik légzési problémáktól, tüdőbetegségtől, asztmától, allergiától szenvednek, mert panaszaik látványosan csökkenni fognak a növénynek köszönhetően.

A szobahőmérsékletet kedveli, rendszeres öntözés és nem túl erős fény mellett szépen fog fejlődni.

Aranypálma Areca pálma (Areca lutescens) A leghatásosabb párásító, páraszabályzó még a téi fűtésszezonban is. A szűrt fényt kedvelni, a tűző napsütés kerülendő. A huzatos helyet nem tolerálja jól. Két öntözés között hagyjuk a földjét kicsit megszikkadni.

Kúszó filodendron (Philodendron scandens), és minden PhilodendronA kevés törődést is gyors növekedéssel (akár 60-90cm egy év alatt) hálálja meg. Az árnyékos, félárnyékos helyeket igem, a tűző napsütést nem kedveli. Öntözzük rendszeresen, de ne locsoljuk túl

Sárkányfa (Dracaena Massangeana) (NASA listás!) Világos, esetleg félárnyékos helyet kedveli. Mértékkel öntözzük, de soha ne hagyjuk teljesen kiszáradni a földjét. A száraz levegőt nehezen viseli.

Ficusok (Ficus benjamina, Ficus elastica) A szélsőséges körülményeket nem szeretik (erős napsütés, túl meleg és túlszáraz levegő, túl hideg és nedves környezet). Huzatos helyre semmiképp ne állítsuk, mert lehullajtja a leveleit. Szüksége van térre, nem szereti, ha szük helyre van beszorítva. A ficusok mindegyik fajtája mérgező, tehát a gondozásuknál kis odafigyelésre van szükség. Ne válasszuk olyan irodában, ahol kisállat is van, mert rájuk veszélyt jelenthet.

Ficus benjamina
Ficus benjamina

Anyósnyelv (Sansevieria) Jól tűri a száraz levegőt, huzatot, a vízmentes időszakokat is. A világos szűrt fényt kedveli. Egyetlen dologra kell ügyelnünk, hogy ne öntözzük túl, két locsolásközben hagyhatjuk kissé megszikkadni a földjét.

Legénypálma avagy Zámia (Zamioculcas) Rendkívül igénytelen növény, egyetlen módon tehetjük tönkre, ha túlöntözzük. Elegendő kéthetente meglocsolni. Kedveli a fénygazdag helyet, de nem szabad olyan helyre tenni, ahol tűzi a a nap.

Pozsgás növények A legjobb választások az íróasztalra, akár apró kis kaspóban is jól érzik magukat. Nagyon kevés törődést igényelnek, kétheti locsolást és akár minimális fényviszony mellett is csodás kis ékszerei lesznek a közvetlen környezetünknek.