Elérhetők vagyunk minden nap 9-18 óráig

Baleset az alkoholos kézfertőtlenítővel

2020.05.09

Egy dolgozó az alkoholtartalmú kézfertőtlenítő használata után hozzáért egy fém felülethez, és elektrosztatikus kisülés következtében a kezéről még párolgó alkoholgőz meggyulladt. A munkatárs másodfokú égési sérülést szenvedett.


Az alkoholos kézfertőtlenítő népszerű termékké vált a koronavírus járvány idején, szinte minden munkáltató a védekezési stratégiája fontos részévé tette.

A legtöbb kézfertőtlenítő termék nagy mennyiségű alkoholt tartalmaz, amely gőze gyúlékony, tehát tűzveszélyes.

De vajon hány munkáltató ismertette meg a dolgozóival a használat során lehetséges veszélyforrásokat, illetve oktatta a biztonságos használat módját? Nem szeretnék borúlátó lenni, de valamiért azt feltételezem, hogy nem sokan. 

"hát fújja a kezére, vagy kenje be vele a bőrét, és kész! Azért ez nem egy bonyolult dolog!" 

 Valóban nem. (Mint ahogy az sem, hogy a munkáltató köteles a vegyi anyagok/keverékek használatával kapcsolatban felmerülő veszélyforrásokról, kockázatokról tájékoztatni az érintett munkavállalókat)

"De honnan tudjam, hogy mit mondjak a kézfertőtlenítőről a dolgozóimnak?"

Röviden és tömören: a termék biztonsági adatlapjából. A biztonsági adatlapot a termék gyártójának, illetve forgalmazójának kell rendelkezésre bocsátani MAGYAR NYELVEN.

Lássuk képekben a témához kapcsolódó legfontosabb részeit az adatlapnak. (az egyik neves vegyi anyagokat gyártó cég kézfertőtlenítőjének adatlapja szerint) 

A mi javaslataink az alkoholos kézfertőtlenítő biztonságos használata érdekében

  • Munkáltatóként gondoskodjon arról, hogy a munkatársai megismerjék és megértsék az alkoholos kézfertőtlenítővel kapcsolatos kockázatokat és veszélyeket.
  • A biztonsági adatlapokat mindenki számára elérhető helyen kell tárolni!
  • Az alkohol alapú kéztisztítókat minden hő- és gyújtóforrástól távol kell tartani.
  • A kézfertőtlenítőt adagoló berendezéseket nem szabad közvetlenül a kijáratoknál vagy az oda vezető folyosón, területeken elhelyezni.
  • Az alkoholos kézfertőtlenítő használata után várjon legalább egy percet, amíg megszárad, majd legyező mozdulatokkal távolítsa el az esetlegesen még körülötte lebegő gőzöket.
  • A szappan és vízzel történő kézmosás biztonságosabb, de ugyanolyan hatékony, mint a kézfertőtlenítők használata.
  • Ha dohányzás előtt használ alkoholos kézfertőtlenítőt, akkor mindenképp várja meg, amíg az anyag elpárolog a kezéről, és csak utána gyújtson rá!
  • Az elektrosztatikus kisülés lehetőségét meg kell akadályozni.
  • A biztonsági adatlapokon feltüntetett maximális tárolási hőmérsékletet mindig figyelembe kell venni. Ez az alkoholos kézfertőtlenítők esetében 15-25 °C környékén van.

Bármilyen típusú vegyi anyag használata kockázatokkal jár, és azoknak, akik úgy döntenek, hogy ilyen termékeket használnak, felelősséget kell vállalniuk a tűzvédelmi szabályok betartásáért.

Mindaddig, amíg a tűzveszélyre vonatkozó óvintézkedéseket betartják a termék tárolására és használatára vonatkozóan, a kockázatok minimálisak.